fbpx
More

  ЕС проучва как корабите с откраднатото от Украйна жито да бъдат спирани

  В много европейски държави, за да се пристъпи към отнемане на имущество, е необходимо да има влязла в сила осъдителна присъда

  ЕС проучва какво е най-добре да се направи, за да може корабите с откраднато от Украйна жито да бъдат спирани още по пътя, преди да достигнат пристанище за разтоварване, съобщи днес говорител на Европейската комисия.

  По неговите думи е важно на международно равнище да се разбере, че руският президент Владимир Путин използва храната като оръжие, както и че руските войски в Украйна взривяват житни складове и обстрелват зърнената реколта.

  Според говорителя усилията на ЕС в тази посока отчасти обясняват решението на Египет от миналата седмица да не даде пристан за руски кораб, натоварен с жито, за което липсват необходимите документи за произход.

  В отговор на въпроси, свързани с възможността запорираното със санкциите на ЕС руско имущество да послужи на Украйна, говорителят уточни, че има разлика между запор и отнемане, допълва БТА. В много държави от ЕС, за да се пристъпи към отнемане на имущество, е необходимо да има влязла в сила осъдителна присъда, поясни той.