fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 23:29

ЕС предлага да въведе ядрената енергия като „зелена“

За природния газ в предложението е посочено, че той може да бъде само преходен енергиен източник

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Европейският съюз планира да определи енергията, получена от ядрени централи и от природен газ, като сфера за зелени инвестиции, въпреки различията между страните-членки дали те наистина са устойчиви варианти, предава БНР.

Снимка: Pixabay

Предложението, с което агенцията разполага, цели да подкрепи промяната към въглеродно неутрална икономика в общността. Текстът обаче е бил предоставен на страните в последните часове на миналата година след двукратно отлагане по-рано. Ако бъде приет, той ще влезе в сила от 2023 година, посочва Франс прес.

Снимка: Pixabay

В предложението се казва, че за атомната енергия трябва да се предприемат съответните мерки за решаване на проблема с ядрените отпадъци. За газа в предложението е посочено, че той може да бъде само преходен енергиен източник, а ограниченията за въглеродни емисии трябва да бъдат много под тези за енергията, получена от въглища.

Държавите и експертите ще имат две седмици, за да поискат промени, преди публикуването на окончателния вариант в средата на януари.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img