5.12.2022 | понеделник | 20:51

Съдът на ЕС глоби Полша с по 1 милион евро на ден

Публикувано:

Сподели поста:

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение. Става дума за неизпълнението на постановеното в средата на юли решение на Съда за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

През последните дни източноевропейската страна води напрегната комуникация с общността. Полша създаде специален дисциплинарен орган, който да има правомощия да наказва съдии, при установяване на нередности.

Идеята на Варшава е чрез него да се изкоренят корупционни практики, които действат в ущърб на справедливостта и прилагането на закона. Брюксел обаче определи подобни действия като незаконни и в конфликт с правилата на ЕС за безпристрастност и независимост на съдебната власт.

В началото на месеца Конституционният съд на Полша определи част от европейското законодателство, като „несъвместимо“ с полското. Така напрежението между Варшава и съюза достигна връхна точка, в която се заговори дори за излизане на страната от общността.

На срещата на върха в Брюксел миналата седмица, полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната му е „готова за диалог“, но не и да „действа под натиска на изнудването“.

На този етап изглежда малко вероятно Варшава да предприеме стъпки по напускането на съюза, но решението на Съда на ЕС неминуемо ще изостри конфликта допълнително.

Polish PM cancels trip to Israel in wake of comments on Poles in Holocaust  – EURACTIV.com
Матеуш Моравецки

Финансови санкции срещу Полша бяха поискани още на 9 септември от комисията на Европейския съюз, която отговаря за наблюдението на върховенството на закона, сред страните-членки. Тепърва се очаква реакция от полска страна.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...