fbpx
More

  Съдът на ЕС глоби Полша с по 1 милион евро на ден

  Страната ще плаща, докато не спре съдебните реформи

  Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение. Става дума за неизпълнението на постановеното в средата на юли решение на Съда за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

  През последните дни източноевропейската страна води напрегната комуникация с общността. Полша създаде специален дисциплинарен орган, който да има правомощия да наказва съдии, при установяване на нередности.

  Идеята на Варшава е чрез него да се изкоренят корупционни практики, които действат в ущърб на справедливостта и прилагането на закона. Брюксел обаче определи подобни действия като незаконни и в конфликт с правилата на ЕС за безпристрастност и независимост на съдебната власт.

  В началото на месеца Конституционният съд на Полша определи част от европейското законодателство, като “несъвместимо” с полското. Така напрежението между Варшава и съюза достигна връхна точка, в която се заговори дори за излизане на страната от общността.

  На срещата на върха в Брюксел миналата седмица, полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната му е “готова за диалог”, но не и да “действа под натиска на изнудването”.

  На този етап изглежда малко вероятно Варшава да предприеме стъпки по напускането на съюза, но решението на Съда на ЕС неминуемо ще изостри конфликта допълнително.

  Polish PM cancels trip to Israel in wake of comments on Poles in Holocaust – EURACTIV.com
  Матеуш Моравецки

  Финансови санкции срещу Полша бяха поискани още на 9 септември от комисията на Европейския съюз, която отговаря за наблюдението на върховенството на закона, сред страните-членки. Тепърва се очаква реакция от полска страна.