fbpx
More

  ЕС подписва днес за доставки на газ от Израел

  Израел и Европейският съюз ще подпишат днес споразумение за износ на природен газ. Това съобщи израелското министерство на енергетиката

  Европейският съюз разчита на Израел, за да намали зависимостта си от руския природен газ. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на втория ден от посещението си там.

  Тя говори пред  аудиторията на Университета Бен Гурион в град БеершебА.

  „Откакто започна войната, Русия умишлено прекъсна доставките на природен газ за Полша, България и за Финландия, както и за холандски датски и компании, отмъщавайки си за това, че подкрепяме Украйна. Поведението на Кремъл само засилва решимостта ни да се освободим от руските горива. Сега например търсим начини да засилим енергийното си сътрудничество с Израел“, 

  Израелският премиер Нафтали Бенет изрази готовност да осигури на Европа алтернативи на руските горива:

  Меиждувременно се разбра, че Израел и Европейският съюз ще подпишат днес споразумение за износ на природен газ. Това съобщи израелското министерство на енергетиката, цитирано от агенция Ройтерс.

  Газовите залежи на Израел се оценяват на около 1 трилион кубически метра – тройно повече от очакваното вътрешно потребление през следващите три десетилетия. Възможностите за износ на тези ресурси са поне три. Проектът “ИйстМед” е за подводен газопровод до Гърция. Втората е за тръба през Турция, но реализацията е сложна. Третата възможност е увеличаване на износа за Европа през Египет.