fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:16:42
събота | 28.05.2022 | 01:16:42
21.1 C
София

ЕС планира да контрира Русия с „хранителна дипломация“ в Северна Африка и на Балканите

ЕС осигурява финансова подкрепа за най-уязвимите страни

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

ЕС се стреми да се справи с нарастването на цените на пшеницата и торовете и очаквания им недостиг на Балканите, в Северна Африка и Близкия изток чрез “хранителна дипломация”, за да се противопостави на позицията на Русия за последиците от нейната инвазия в Украйна, казаха дипломати и представители на съюза. 

Несигурността около храните предизвиква негодувание в уязвимите страни от тези региони, докато Москва описва кризата като следствие от западните санкции срещу Русия, каза дипломат от ЕС. По думите му това представлява потенциална заплаха за влиянието на ЕС, който планира да се справи чрез “хранителна дипломация и битка на наративите”.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че западните санкции са предизвикали глобална хранителна криза и спираловидно нарастване на цените на енергията. Съседите на ЕС, особено Египет и Ливан, са силно зависими от вноса на пшеница и торове от Украйна и Русия. Те са изправени пред скок на цените заради спирането на доставките, откакто Москва започна своята т. нар. специална военна операция в Украйна. “Не може да поемем риска да загубим региона”, добави друг европейски дипломат. 

Освен това 27-членният блок иска засилване на международните усилия за смекчаване на въздействието на недостига, като във вторник обяви нови инициативи съвместно със Световната програма по прехраната към ООН. Франция, която е най-големият земеделски производител в ЕС, прокарва инициативата FARM, която ще включва механизъм за разпределение на храни сред бедните държави. Франция иска да получи международно одобрение за плана си преди края на своето ротационно председателство на ЕС през юни, каза пред репортери френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан след разговори във вторник в Рим между представители на ЕС и агенцията на ООН по прехраната. Унгария е дала знак, че ще увеличи своята земеделска продукция, като промени целите си в борбата с климатичните промени. 

Брюксел възприема като дезинформация комуникационната кампания на Русия за хранителната криза, каза първият дипломат от ЕС, който добави, че съюзът не е ограничавал търговията с храни с Русия. Европейските санкции върху износа от Русия обикновено изключват храните, но не и торовете, чийто внос от Беларус и Русия е ограничен. 

Представители на ЕС казват, че въпреки пълните си зърнени складове Украйна не може да изнася заради недостига на горива. ЕС се опитва да помогне за износа на храни през Полша и доставя горива за украинските фермери, за да облекчи положението им. 

ЕС осигурява и финансова подкрепа за най-уязвимите страни. Миналата седмица обяви, че отпуска 225 милиона евро за държави от Северна Африка и Близкия изток. Близо половината от тази пари ще отидат за Египет, докато Ливан, Йордания, Тунис, Мароко и Палестинската автономна власт ще получат спешни помощи от 15 до 25 млн. евро всяка. Други 300 млн. евро са предвидени за страните от Западните Балкани като част от редовното финансиране от съюза за този регион. Сърбия предизвиква безпокойство заради силните си връзки с Русия, казаха източници от ЕС, допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук