fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:09:27
неделя | 29.05.2022 | 01:09:27
16.8 C
София

ЕС одобри отпускането на 3,5 млрд. евро за държави, приели украинските бежанци

Посочената сума е само част от финансирането, предвидено до края на годината

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Съветът на ЕС съобщи, че днес окончателно е одобрил отпускането на 3,5 милиарда евро за страните от ЕС, които са приютили украински бежанци.

Решението получи миналата седмица подкрепа от мнозинството в Европейския парламент. Посочената сума е само част от финансирането, предвидено до края на годината за тази цел. Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възстановяване след пандемията и ще послужат основно на държавите, където пристигат или през които преминават най-много бежанци.

Предварително изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на сто за всички страни от ЕС и от 11 на 45 на сто за държавите, където притокът на бежанци от Украйна възлиза на над един процент от броя на местното население в края на първия месец след началото на руските военни действия.

Държавите, които ще получат 45 на сто предварително финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава един процент от местното население към 23 март.

ЕС ще осигури общо около 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за бежанците от Украйна. Средствата ще послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук