fbpx
More

  ЕС очаква да подпише споразумение за внос на газ от Египет и Израел в средата на юни

  През последните години в Египет бяха открити редица петролни и газови находища, сред които масивното газово поле "Зохр" в Средиземно море

  Европейският съюз се надява да внася най-малко 17 милиарда кубични метра природен газ след сключването на тристранно споразумение с Египет и Израел, заяви комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи в интервю за в. “Ал Ахрам”. Очаква се документът да бъде подписан при посещението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Кайро в средата на юни. Визитата ще съвпадне с министерската среща на страните от Източносредиземноморския газов форум, в който участват Египет и Израел. 

  “Това ще ни изведе на напълно ново ниво на партньорство, като Египет ще се превърне в надежден и дългосрочен доставчик на енергия за общността,” изтъкна Вархеи, който посети Кайро и се срещна с държавни лидери, включително с президента Абдел Фатах ас Сиси.

  Споразумението предвижда доставка на израелски газ след втечняването му в египетските инсталации “Едко” и “Дамиета”, които са единствените по рода си съоръжения в Източното Средиземноморие. Северноафриканската държава вече има споразумения с Израел и Кипър за внос на газ, който да бъде втечняван и реекспортиран. 

  През последните години в Египет бяха открити редица петролни и газови находища, сред които масивното газово поле “Зохр” в Средиземно море. Страната постигна самодостатъчност по отношение на нуждите си от синьо гориво в края на 2018 година и има за цел да се превърне в регионален енергиен център. 

  Египет разполага и с излишък от електричество от над 25 процента. През октомври правителството сключи тристранно споразумение с Гърция и Кипър за свързване на електропреносните мрежи, допълва БТА.