fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:34:04
събота | 28.05.2022 | 01:34:04
21.1 C
София

ЕС обвини Русия пряко за кибератака срещу Киев час преди началото на войната в Украйна

Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

ЕС за първи път обвини днес Руската федерация за пряк виновник за кибератака, досега при подобни случаи казвахме, че ударът идва “от Русия”. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той уточни, че час преди началото на войната на 24 февруари Русия е предприела кибератака срещу Украйна, с която е увредила спътниковите връзки в международен мащаб и е улеснила последвалото нахлуване на руските войски. Това показва, че агресията се извършва на различни равнища, едно от които е също дезинформацията, поясни Борел.

По неговите думи това, че към Русия не е била отправена покана за участие в днешната шеста дарителска конференция за Сирия в Брюксел не е било за сметка на резултатите от форума. Той отбеляза, че заради решението Русия да не присъства, ООН е оттеглила участието си като съорганизатор, макар да е била представена на високо равнище, допълва БТА.

Русия не бе представена, защото каним само партньорите, които имат истински интерес да допринасят за мира по света. Агресията срещу Украйна ясно показа, че Русия не споделя този интерес. ЕС ще продължи да отхвърля руската агресия срещу Украйна на всички международни срещи, добави Борел.

Върховният представител изрази надежда Русия да не блокира в Съвета за сигурност на ООН решението да остане отворен единственият проход към Идлиб в Сирия, през който международната общност доставя помощи. Силно се надявам Русия да не наложи вето, защото това би поставило над един милион души в много тежко положение, поясни Борел.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук