fbpx
More

  ЕС не успя да постигне съгласие за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна

  Те включват забрана за вноса на руски петрол

  ЕС не успя да постигне и днес съгласие за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Те включват забрана за вноса на руски петрол. Това съобщи след заседанието на европейските външни министри върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

  Той уточни, че се запазва непроменено мнението на Унгария, която не подкрепя ембаргото заради пълната си зависимост от руския петролен внос.

  Унгария обяснява становището си не с политически, а с икономически причини, поясни Борел, цитиран от БТА. Санкциите имат цена, включително за онзи, който ги налага, добави той.

  “Трябва постепенно, но възможно най-скоро, ЕС да прекрати зависимостта си от вноса на руски газ, въглища и нефт. Тази зависимост ни прави много уязвими. Трябва да се прецени коя държава от ЕС каква тежест би понесла. Това не бе обсъждано днес”, коментира той.

  Борел коментира, че по-важно от санкциите е как войната се възприема по света и дали светът споделя европейското виждане.

  Той каза още, че спорът между София и Скопие трябва да бъде преодолян. Според него има силна воля и политическа решимост у Съвета да даде тласък, за да се избегне възможна криза, ако до края на френското председателство, което е до края на юни, не бъде намерено решение. Борел постави срок – ако не стане до края на френското председателство, ще трябва да призная, че ще има силна криза в отношенията ни със страните от Западните Балкани, каза той и добави, че ще направи всичко по силите си, ще оказва целия възможен натиск, за да могат двете страни да постигнат съгласие.