fbpx
More

  ЕС инвестира 300 милиарда евро в енергийна независимост и ВЕИ

  Четири държави обаче планират голям нов проект за изграждане на вятърни паркове в Северно море

  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че блокът издига амбицията си да стане независим от руските изкопаеми горива на “на следващо”, като обяви планове за енергиен пакет от близо 300 милиарда евро наречен REPowerEU

  Инициативата има за цел отказ от  горивата и по-бързо внедряване на възобновяема енергия. Целта е Русия да се лиши от десетки милиарди приходи и да се укрепи  „Европейски зелен договор“.

  Четири държави обаче планират голям нов проект за изграждане на вятърни паркове в Северно море, каза датският премиер Мете Фредериксен в сряда. Тя каза, че нейната страна, заедно с Белгия, Холандия и Германия, „иска да увеличи общия ни офшорен вятърен капацитет четири пъти до 2030 г. и десет пъти до 2050 г. Планът е да осигури енергия на 230 милиона европейски домакинства.

  Фредериксен говори на събитие в Есберг, на 260 километра западно от Копенхаген, в присъствието на колегите от споменатите страни..Новите вятърни паркове ще бъдат построени по бреговете на Северно море на четирите страни.