fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:32:58
петък | 27.05.2022 | 08:32:58
15.8 C
София

ЕС готви пълна забрана за внос на руски петрол на територията на Съюза

Фон дер Лайен поясни, че става дума за всякакъв петрол - от морски залежи, по тръбопроводи, суров или рафиниран

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Европейската комисия поиска Пълна забрана за внос на руски петрол в Евросъюза до края на годината. Това бе обявено от председателя на комисията Урсула фон дер Лайен на заседание на европейския парламент.

Фон дер Лайен поясни, че става дума за всякакъв петрол – от морски залежи, по тръбопроводи, суров или рафиниран.

“Ние ще гарантираме, че спираме руския петрол поетапно, което ще даде възможност на нас и нашите партньори да осигурим алтернативни доставки. В същото време трябва много да внимаваме, за да минимизираме въздействието върху световните пазари. Затова ще спрем суровия петрол от Русия в рамките на 6 месеца, а рафинираните продукти – до края на годината.”

Основната руска “Сбербанк” и други руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT. В санкционния списък влизат и руски офицери от висок ранг, както и военни, виновни за кланетата в Буча и обсадата на Мариупол.

“Това изпраща още един важен сигнал за всички извършители от Кремъл – знаем кои сте, ще ви държим отговорни, няма да ви се размине.”  – добави Фон дер Лайен

Три големи руски телевизии няма да могат да разпространяват съдържанието си в ЕС, също така Русия няма да може да ползва счетоводни, консултантски и лобистки услуги от Общността. За да влезе в сила, предложението на Комисията трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук