fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:16:35
неделя | 29.05.2022 | 01:16:35
16.8 C
София

ЕС добавя 20 руски авиокомпании в списъка с опасните превозвачи

ЕС вече забрани полети до и от своите летища и в своето въздушно пространство за руски самолети

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Европейската комисия съобщи, че добавя 20 руски авиокомпании в списъка с опасните превозвачи, които нямат право да извършват полети от и до ЕС.

Засегнатите от новото решение руски авиокомпании са “Аврора”, “Авиастар-Ту”, “Ижавиа”, “Якутия”, “Русджет”, “ЮВТ Аеро”, “Сиберия”, “Смартавиа”, “Ираеро”, “Урал”, “Алроса”, “Нордстар”, “Руслайн”, “Ямал”, “Норд уинд”, “Икар”, “Победа”, “Аерофлот”, “Россия”, “ЮТЕър”, допълва БТА.

Решението е свързано със сериозните заплахи за сигурността, след като Русия самостоятелно реши да пререгистрира въздухоплавателните средства, наети от чужди дружества. Това действие на Москва не отчита, че чуждите собственици на самолетите отмениха разрешенията за извършване на полети с посочените машини, се отбелязва в съобщението. С днешното действие общо 21 руски авиокомпании са в европейския забранителен списък.

ЕК пояснява, че забраната включва не само излитане и кацане в ЕС заради неспазване на международните изисквания за сигурност на въздухоплаването. Допълва се, че засегнатите превозвачи имат принципното право да летят с други машини, за които няма съмнения за годността. Комисията отбелязва, че днешното решение не е част от санкциите, наложени от ЕС срещу Русия заради войната в Украйна.

С началото на войната ЕС забрани полети до и от своите летища и в своето въздушно пространство за руски самолети или за наети от руснаци машини, като допуска изключения за дипломатически и хуманитарни полети. По данни на вестник “Айриш таймс” около 500 самолета на стойност около 10 милиарда долара чужда собственост са били пререгистрирани в Русия, където са били първоначално наети, за да им се издадат нови разрешителни за работа след прекратяването на удостоверенията, издавани от собствениците.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук