fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:08

Ердоган призова страните да спазват споразумението за зърнения коридор

На 22 юли Киев и Москва се договориха

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова страните, които са подписали Споразумението за доставки на зърно да действат в съответствие с отговорностите, които са поели. Това той направи в предаване на турската телевизия ТРТ.

Той посочи, че подписаното в Истанбул миналата седмица споразумение е успех за осигуряване на доставките на зърно от блокираните украински пристанища, през Черно море към световните пазари. 

“Дълго време водихме интензивни контакти и преговори по този проблем. В крайна сметка успяхме и това е голямо постижение. Постигнатата договореност ще намали последиците от световната хранителна криза. Медиите вече писаха, че след подписването на споразумението цените на зърното и зърнените продукти са паднали с 3-5%. И ще продължат да падат. Този исторически успех още веднъж демонстрира ролята, която Турция има в глобалните дела”, заяви Ердоган.

На 22 юли Киев и Москва, с посредничеството на Турция и ООН, подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на доставките на украинско зърно през Черно море.

Ден по-късно руски ракети удариха пристанището в Одеса. Атаката беше възприета като удар по постигнатата в Истанбул договорка. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img