fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:37:25
четвъртък | 26.05.2022 | 21:37:25
25.8 C
София

ЕП глобява евродепутата Ангел Джамбазки с 2028 евро заради жест, изтълкуван като нацистки поздрав

Председателят на ЕП Роберта Мецола уточни, че според правилника го лишава от надбавките за разходи за шест работни дни

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи, че налага глоба на евродепутата Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) заради жест, който бе изтълкуван като нацистки поздрав. Джамбазки има право да обжалва решението.

Мецола уточни, че според правилника на ЕП го лишава от надбавките за разходи за шест работни дни. Тя добави, че нарушението, в което е уличен, уронва доброто име и достойнството на институцията.

Председателят на ЕП посочи, че наказанието е свързано със случая от 16 февруари, когато при напускането на пленарната зала в Страсбург, след като се беше изказал, Джамбазки вдигна високо дясната си ръка, докато изглежда спореше със свои колеги. Той е бил уведомен за обявеното днес решение на 31 март.

Според чл. 176 от правилника за работата на ЕП, на чието основание е постановено наказанието, мярката се налага в случаи на неспазване на нормите за поведение на евродепутатите, посочва БТА.

В деня на инцидента, предизвикал широк международен отзвук, Джамбазки написа в профила си във “Фейсбук”, че спорът е бил свързан с въпроса за върховенството на закона. “Термин, който левицата използва превратно, за да налага тоталитарно своя ЛГБТИЮЯ+ дневен ред. Дневен ред, който няма нищо общо с идеята за справедливост и върховенство на закона. Скарах им се. Защитих Орбан и неговата партия “Фидес”. Защитих и Качински, и полската партия “Право и справедливост”. Защитих идеята ни за това, че трябва да се борим за нашите нации, нашите общества, нашите семейства. Защитих идеята, че трябва да се борим за нашата Европа. Европа на Отечествата. Очаквано – ляволибералното антинационално мнозинство ме освирка бурно. (…) Разбира се, стана спор. Председателката помоли да не спорим в залата. Извиних й се. И тя реши да ме проверява и наказва, защото според нея съм отправил римски поздрав. Ако не беше жалко, щеше да е смешно. На първо място, ако исках да отправя този поздрав, щях да го направя от трибуната, както трябва да се прави. Второ – нямам причина да я поздравявам точно нея, точно така. Жалки, много жалки човеци. Все едно. Ще повторя: Да живее Виктор Орбан и “Фидес”. Да живее Качински и “Право и справедливост”. Да живее единната и неделима българска нация! Да живее България! Да живее Европа на Отечествата!”, гласеше неговият пост.

Според правилника на ЕП дневната надбавка, от която се предвижда Джамбазки да бъде лишен в посочения срок, е 338 евро (общо 2028 евро) за покриване на разноските за настаняване и свързаните разходи, когато евродепутатите са в Брюксел или Страсбург за участие в служебни дейности. Тази надбавка покрива разходи за хотел, храна и всички свързани разноски. Надбавката се намалява наполовина, ако евродепутатите не са участвали в повече от половината поименни гласувания в дните, в които има гласуване в пленарната зала, дори ако са присъствали и са се подписали в присъствения списък.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук