fbpx
17.7 C
София
13 август 2022 | събота | 07:37

Енергийният министър Александър Николов в Патарински Live: Несериозно е твърдението, че газова инфраструктура, строена преди 50 години, е изградена от ГЕРБ

Танкерите с американски втечнен газ вече са изконсумирани, посочи той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Заявлението е от “Булгаргаз” към КЕВР, знаете каква е процедурата. КЕВР решава, “Булгаргаз” пуска заявление на база микса, който е постигнал за конкретния месец”. Така енергийният министър Александър Николов коментира поскъпването на природния газ с 32% в ефира на предаването Патарински Live по NewsOne. 

Николов отговори на обвиненията на опозицията, че правителството на Кирил Петков не е постигнало диверсификация на газовите доставки. “Да се обяснява, че природният газ влиза по инфраструктура, която е изградена от ГЕРБ при положение, че тя е изградена преди повече от 50 години, е меко казано несериозно”, каза той. 

“Темпът на пълнене на хранилището в Чирен засега е задоволителен. Не е оптимален, но не трябва да се забравя, че Чирен е балансираща функция и проект, който следва да изпълнява две основни задачи – на първо място да осигурява количества в сезона, когато консумацията е пикова през зимата и на втора място – хранилището да се пълни с природен газ на конкретна цена. Това се случва по естествен начин през пролетно-летния сезон, когато при спокоен пазар цените са по-ниски, защото няма консумация в региона. За съжаление към момента не е така, тъй като се създава изкуствен дефицит от основния доставчик за Европа – “Газпром”, обясни Николов.

“Към момента българската страна изпълнява договора с “Газпром” – всеки ден и по всички възможни клаузи. “Булгаргаз” е изпълнил всички заложени точки, така че лично аз нямам притеснения за това какво “Булгаргаз”, БЕХ, Министерството на енергетика или по висшестоящ орган може да изпълни напред като потенциални претенции или процедури, които могат да бъдат обвързани с пропуснати полизи от страна на България. А това как ще реагира “Газпром” на предложението, което сме изпратили, за да се минимизират рисковете за България, е решение, което вече зависи от други фактори”, категоричен е енергийният министър.

“Не сме тръгнали с политика на отричане. Това се насади като обществено мнение по ред причини. Първо защото е по-лесно да се обясни по този начин. Основната разлика между Италия и Германия е, че в двете държави пазарът е отворен т.с. Говорим за корпоративни лица, които поемат риска за това кой как работи. Другото нещо е, че ние като комуникация с отсрещната страна и като описани рискове, сме се опитали да постигнем баланс, който е валиден за всяко едно корпоративно лице и същите предложения биха били валидни независимо дали корпоративното лице е в Русия, в Атина или в Швейцария. Съответно, ако някой иска да толерира по-висок риск, ако иска да постави България в по-тежка ситуация и с липса на контрол върху паричните средства и потенциалната доставка на горива, това е съвсем различен въпрос”, добави той. 

“В момента, в който беше договорен втечнения газ, който стана широко дискутирана тема, цената беше изключително добра. Танкерите са изконсумирани вече”, разясни той по повод двата танкера с втечнен газ от САЩ.   

Вижте целия разговор на журналиста Димитър Патарински с енергийният министър Александър Николов във видеото:

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img