fbpx
More

  Емисия “Новини” на NewsONE Радио в 18:00 ч.

  300 000 лица и семейства ще получат целева помощ за отопление за сезон 2022/2023 г. Предвидените финансови средства за изплащането й са 181,3 млн. лв. Ще се повиши и размерът на помощта, което ще компенсира увеличението на цената на електроенергията за битово потребление.

  Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в Народното събрание. 

  ***

  Руски самолет е прелетял над България на Великден, за да извози руски дипломати, изгонени от Хърватия. Това каза външният министър Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Христо Гаджев (ГЕРБ). 

  Припомняме, че след началото на войната в Украйна ЕС наложи забрана за полети на руски самолети над въздушното си пространство.

  ***

  Прокурорите, разследващи случаи на военни престъпления в Украйна, проверяват твърденията за насилствено депортиране на деца в Русия след началото на инвазията, като се опитват да съставят обвинителен акт за геноцид, заяви в интервю за Ройтерс главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. 

  Международното хуманитарно право класифицира насилствената масова депортация на хора по време на военен конфликт като престъпление. 

  ***

  Украинският президент Володимир Зеленски отчете стотния ден от войната в държавата му с послание към гражданите на Украйна и не само.

  “100 дни от нашата борба. 100 дни единство и неукротим дух. През това време врагът не успя да постигне нито една стратегическа цел, вместо това се опита да прехвърли безсилието си към цивилната инфраструктура и хората. За тези 100 дни Украйна направи това, което изглеждаше невъзможно, в което мнозина не искаха да повярват”, написа той във Фейсбук. 

  “Спряхме “втората армия на света”, освободихме част от нашите територии и продължаваме да даваме достоен отпор на окупаторите. Благодаря на всички, благодарение на които Украйна оцеля и продължава да защитава стотния си ден. Ще победим!”, допълни той.

  Тези и други новини, както и подробна прогноза за времето, чуйте ТУК.