fbpx
More

  Емисия “Новини” на NewsONE Радио в 14:00 ч.

  Съветът на ЕС разпространи днес съдържанието на одобрените снощи нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват частично ембарго за вноса на руски петрол. В текста се посочва, че България получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море.

  ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти. Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави от Общността, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят.

  ***

  Всички фирми, които строят по магистрала “Хемус” и участъка Видин – Ботевград, са поели ангажимент, че от днес отново започват да работят ускорено и закъснение по тези обекти няма да има. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов по време на блиц контрола в парламента. 

  Той уточни, че в рамките на един месец ще се разреши казусът с “инхаус” поръчките и ще се разплатят натрупаните задължения, които към днешна дата са около 130 млн. лева и по “Хемус”, и по Видин – Ботевград.

  ***

  Близо 11 000 безработни и заети лица могат да придобият нова професия или нови ключови компетентности чрез включване в безплатни обучения. 

  Те са организирани от Агенция по заетостта и са финансирани от държавния бюджет в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2022 г, съобщават от ведомството.

  Тези и други новини, както и подробна прогноза за времето, чуйте ТУК.