fbpx
More

  Емисия “Новини” на NewsONE Радио в 12:00 ч.

  Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение на заплатите с до 20 процента за сектор “Отбрана”, МВР и Министерския съвет. Това обяви по време на блиц парламентарния контрол министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев.

  В бюджета има малко под 300 милиона лева, които могат да се ползват за увеличение на заплатите в публичния сектор, ако се направят оптимизации.

  ***

  100 дни война в Украйна – според президента Володимир Зеленски Русия е окупирала около 20% от територията на страната му. А фронтовата линия е с дължина повече от 1000 километра.

  Тежка остава ситуацията в Северодонецк. Там се водят улични боеве, военни и цивилни се укриват в местния химически завод. По думите на губернаторa на Луганска област, където се намира Северодонецк, 80% от града се контролира от руснаците.

  ***

  Британското военно разузнаване каза днес, че 100 дни след началото на инвазията си в Украйна Русия не е постигнала нито една от своите първоначални стратегически цели, а именно – да превземе столицата Киев и другите центрове на властта в съседната страна, предаде Ройтерс.

  В същото време то призна за тактически успехи на руските сили в Донбас. Русия вече контролира над 90 процента от Луганска област, отчете британското военно разузнаване в редовната си дневна сводка, публикувана от министерството на отбраната, и прогнозира, че тя вероятно ще превземе изцяло източния украински регион до две седмици.

  ***

  Столична община постави специална инсталация на централния площад “Славейков” в София. Инсталацията е в памет на загиналите във войната с Русия украинци, от чието начало днес се навършват 100 дни.  

  Върху 100 – метрово синьо платно всеки, който има желание, може да остави жълто цвете, символ на съпричастността към украинските граждани и в памет на жертвите.

  Тези и други новини, както и подробна прогноза за времето, чуйте ТУК.