fbpx
More

  Емисия “Новини” на NewsONE Радио в 12:00 ч.

   

  Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на Френската република Еманюел Макрон.

  Европейската перспектива на страните от Западните Балкани, последиците от военните действия в Украйна и променената среда за сигурност в Европа бяха във фокуса на разговора.

  ***

  Пропагандните твърдения на Русия за използването на ново “чудесно оръжие” свидетелстват за пълния провал на нашествието ѝ в Украйна, заяви тази нощ украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение, цитирано от УНИАН.

  “Един от представителите на руската държава съобщи, че окупаторите били започнали да използват в Украйна нов лазерен комплекс. Уж за икономия на ракети”, каза той.

  По думите му внимание привлича фактът, че на руската армия се налага да икономисва ракети, след като е изстреляла по Украйна над две хиляди ракети, които явно са били “основната част от техния запас от ракети”. 

  ***

  В резултат на бомбардировките на металургичния комбинат “Азовстал” е възможно пълно измиране на флората и фауната на Азовско море. 

  За това предупреди Градският съвет в Мариупол, който настоява за допускане в обекта на експерти на международни организации и ООН за изучаване на ситуацията и предотвратяване на катастрофа от световен мащаб.

  ***

  Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че САЩ “няма да толерират никаква агресия” спрямо Швеция и Финландия, докато скандинавските страни се готвят да се присъединят към НАТО. На брифинг в Белия дом той заяви, че според член 5, ако има атака срещу една нация от НАТО, е равностойно на атака срещу всички от военния блок. 

  Това не се отнася за Финландия и Швеция, докато те не бъдат одобрени без изключение от 30-те държави членки. САЩ и алиансът обаче са подготвени да покажат, на който и да е евентуален агресор, че по време на процеса на кандидатстване няма да бъдат допуснати никакви атаки към двете страни.

  Тези и други новини, както и подробна прогноза за времето, чуйте в прикачения файл.