fbpx
More

  Емисия “Новини” на NewsONE Радио в 10:00 ч.

  Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий са в България. Свещената реликва за първи път излиза от манастира Света гора в Атон. 

  Мощите пренощуваха в Гигинския манастир, а в 12 часа на обяд те ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите “Христо Ботев” и “Александър Стамболийски” в София,  откъдето с литийно шествие ще бъдат донесени до митрополитската катедрала “Света Неделя”. 

  Продължава двудневната визита в Рим и Ватикана на премиера Кирил Петков и водената от него делегация, които днес ще бъдат приети от папа Франциск.

  По традиция българският премиер ще поднесе подарък на главата на Римокатолическата църква. Тази година това ще е, изработена от вълна сцена на Рождество Христово.  Автори са деца от социалния център “Рождество Христово”, който е създаден от Католическа апостолическа екзархия – София по инициатива на Папския съвет.

  В навечерието на 24 май президентът Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия шестима изтъкнати български учени.

  Ордени “Свети Свети Кирил и Методий” с огърлие  получават академик Иван Попчев – за особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката.  Както и академик Никола Съботинов – за особено значимите му заслуги в областта на науката и професор  д-р Петко Салчев – за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването.

  Тези и други новини, както и подробна прогноза за времето, чуйте ТУК.