3.12.2022 | събота | 05:28

Емил Нешев, треньорът на деца с аутизъм: Когато им подадеш ръка, ти си длъжен да вървиш с тях докрай

Публикувано:

Сподели поста:

Спортна зала, а в нея глъчка. Треньорът по джудо и състезателят по самбо Емил Нешев изрича имената на децата и им поставя задачи. Децата със желание изпълняват и слушат любимия си бате Емо. Те не искат нищо от него, защото получават всичко – внимание, грижа, прегръдки, усмивки, сбъдване на малки желания, като да пийнат вода, да хапнат нещо сладичко и заедно да се потопят в света на спорта, където има подскоци на един крак, кълба напред и назад и бягане. Неусетно от упражненията Нешев пренася децата в джудото, където ги учи на различни схватки. Една от тях е повалянето на противника, който тук е приятел и не се сърди, че са го свалили на земята. Нешев обаче не е сам в това си начинание. Негов асистент е Божидара Стоянова, която децата също много обичат.  

Снимка: NewsOne

Мъжът има богат опит като треньор и казва, че животът го е научил да казва това, което мисли. Споделя, че за него спортът е изключително важен, защото именно той му помага да се изправи след жестока контузия.

„Вярвам, че това е нещото, което трябва да се предава нататък. Не се смятам за никакъв герой, нито се смятам за богопомазан. Не търся помощ, не търся някой да ми пълни сметката. Аз ще помагам, докато съм жив и имам възможност“, обещава той.

Част от живота му и негов смисъл са тези деца, с които взаимно си помагат. Треньорът по самбо разказва, че те са го научили на много неща, едно от които е никога да не се надвесва над тях, а да застава на нивото на очите им, защото само тогава са равнопоставени и на едно ниво. Той признава, че и в упражненията, и в игрите е с тях, и заедно се учат. Разкрива, че има и едно „златно“ тефтерче, в което записва какво прави всяко едно дете и какви успехи постига във времето.

Снимка: NewsOne

Голямата му мечта е да има светло и достойно бъдеще за тези деца, те да учат в масово училище,  държавата да престане да ги поставя на колене и да ги кара да живеят от проект на проект. Бате Емо е категоричен, че тези деца са като всички останали – еднакво и с охота похапват любими храни, играят по един начин, искат да имат приятели и имат еднакви мечти и потребности. Единствената разлика с останалите е, че комуникацията с тях е на специален език, който във времето Емо и децата са изградили.

Състезателят по самбо за ветерани, който за последно донесъл на страната ни медал преди три години, защото от тогава светът е в пандемия, споделя, че макар и на тази възраст завършва магистратура по адаптирана физкултура в Националната спортна академия. Преди това е бил треньор в „Локомотив-София“, Българската федерация по самбо в Бургас, успял е да направи шампиони деца от ромския квартал в Ихтиман.

Снимка: NewsOne

Вместо въпрос…

За да имаш едно такова дете и да се грижиш за него трябва да имаш невероятни нерви, финансов ресурс и голяма доза късмет там, където ще попадне. Ние имаме рампи в училищата, имаме си уж необходимите ресурсни учители, но те са едни стиснати форми на обучение, които карат децата да правят едно и също всеки ден. Децата, които са аутисти, много даряват. Никой няма право, когато реши да се хареса на тези деца, да ги изоставя. Когато им подадеш ръка, ти си длъжен да вървиш докрая.

Тези деца имат възможност да се изявят в спорта, рисуването, пеенето. Той може да не стане хирург, зъболекар, но той може да скача и спрямо неговия кръг от други себеподобни го прави шампион. Ходим на параолимпийски игри, вдигаме медали, обаче няма спортно училище в България, което да има такова дете.

Какво получават децата, идвайки в залата?

Детето тук получава минути на свободна воля – да влезе, да си види къщата. Това си е негово. Когато тръгнем да играем или да спортуваме, аз заставам на нивото на очите. Застанеш ли отгоре, става назидание, става не както трябва. Трябва да слезеш на неговото ниво – сядам на земята, почваме да играем. Моето желание не е да зазубри нещо, а да може да се оправя в различни ситуации – да подскача на един крак, кълбо напред, кълбо назад, челна стойка, каквото трябва. Неща, които могат да се правят от абсолютно всички. Всяко негово постижение винаги завършва с една усмивка. Заплата ли е, премия ли е, тото ли е, бинго ли е, милиони ли е – не струва нищо. Това усещане и изживяване няма кой да ти го даде, освен детето. Децата могат всичко, те са честни и сами казват какво могат и какво не. Ние си имаме собствен език, той винаги минава под формата на докосване.

Снимка: NewsOne

Какво конкретно им давате?

Давам им свободата, която не могат да я получат никъде. Не могат да я получат от родителите си, в училище, навън.

По време на работата с тях им говорите сериозно?

Когато се работи, се говори сериозно, когато се майтапим, се майтапим, и те го разбират, и никога не се сърдят. Това са деца, това са хора, които никога не се сърдят. За малкото, което направиш за тях, просто ти благодарят, без да искат нито играчка, нито лимонада, нито близалка. Аз не съм строг, аз си оставам бате Емо от край време.

Различни ли са децата-аутисти?

Различни ли? От кого? По еднакъв начин ядат, по еднакъв начин си играят, по еднакъв начин сълзите тръгват, когато нещо ги ужили. Разликата е в благодарността, тя е безкористна, тя е толкова сърцата и никога не казва: „да, добре, ама еди какво си искам“. Не се е родил този аутист, който да го иска това или, ако го иска не е аутист. Това са си абсолютно нормални деца, само че говорим на друг език.

Снимка: NewsOne

За какво стига таксата от 5 лв. на тренировка?

5 лв. е таксата на посещение, за да може да платим тока и водата. Онова, което взимат някои колеги по 40-50 лв. не го разбирам.  Аз затова не искам и да живеят от програма на програма, защото тогава един пише проекта, друг има в общината, който чете, трети има, на когото трябва да се отчета, всички те взимат пари. На тези деца и техните родители, и 10 000 лева да дам на дете, то пак ще бъде аутист и не променяме нещата. За това всичко, което правя, ми носи  щастие и удовлетворение, но болката остава от факта, че съм единичката, която съм в момента на този хал и това направо ме съсипва.

Как решавате конфликтите между децата?

Обещавам ти в деня, в който се скарат, да ти се обадя. Тук няма такова нещо. Това е салон, в който идва и намира себе си и той е това, което иска.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...