fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:31

Емблематичните за САЩ гигантски секвои застрашени от горски пожар (Снимки/Видео)

Най-голямата гора от над 500 дървета на територията на национален парк Йосемити е затворена, докато пожарникарите се борят с огнената стихия

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Емблематичните гигантски секвои в национален парк Йосемити в САЩ са застрашени от бушуващ горски пожар, предаде Асошиейтед прес. 

Най-голямата гора от над 500 дървета на територията му е затворена, докато пожарникарите се борят с огнената стихия. Тя постави в опасност секвоите и принуди стотици къмпингуващи в района да се евакуират.

Останалата част от националния парк Йосемити в Калифорния е отворена, въпреки че димът закри част от най-живописните гледки.


Засега няма съобщения за нанесени щети от пожара на секвоите, включително и на тази, която е на 3000 години. Някои от масивните стволове бяха увити в специално огнеупорно фолио за защита, тъй като пламъците излязоха извън контрол.

Причината за пожара е в процес на изясняване, предаде Асошиейтед прес.

Гигантските секвои, които се срещат само в около 70 гори, разположени по западния склон на планината Сиера Невада в Калифорния, някога са били считани за непроницаеми за пламъците. Те обаче стават все  по-уязвими заради зачестяващите пожари в резултат на климатичните промени и сушата, пише БТА.

Пламъци, предизвикани от мълнии през последните две години, унищожиха около една пета от приблизително 75 000 гигантски секвои, които са най-големите по обем едностеблени дървета в света, припомня Асошиейтед прес.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img