fbpx
More

  Еманюел Макрон поиска да посредничи между София и Скопие за присъединяването на Северна Македония към ЕС

  От Елисейският дворец съобщиха за телефонни разговори на Макрон с българския президент Румен Радев и с премиера на РСМ Димитър Ковачевски

  Френският президент Еманюел Макрон е изразил готовност да покани в Париж, представители на София и Скопие, за да посредничи в спора за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз, предадоха световните агенции.

  Франция, е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на този месец и поддържа усилията за намиране решение между двете страни. 

  От Елисейският дворец съобщиха за телефонни разговори на Макрон с българския президент Румен Радев и с премиера на РСМ Димитър Ковачевски. 

  В комюникето се казва, че френският президент е изразил цитирам:  “пълна подкрепа за споразумение между двете страни, което би допринесло за добросъседските отношения (и) би конкретизирало европейската перспектива на Северна Македония”.

  От ноември 2020 г. София блокира започването на преговори със Скопие за членство в ЕС заради двустранни спорове, свързани с езика и историята, отбелязват агенциите.