fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:44:07
събота | 28.05.2022 | 01:44:07
21.1 C
София

Еленко Божков: Газът може да поскъпне между 30% и 50%

Нямаме енергийна дипломация, каза енергийният експерт

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Енергийният експерт Еленко Божков призова в “Денят започва” по БНТ правителството да смени политиката и начина си на комуникиране и действие и отправи обвинения към ръководството на “Булгаргаз”.

“До този момент имаме заявена готовност за помощ единствено и само от Гърция в лицето на нейния министър-председател. Ние нямаме енергийна дипломация, нямаме подготвен министър. Имаме екип в “Булгаргаз” и изобщо в енергетиката, на който основната задача, е да се облагодетелства за сметка на кризата, което се вижда.“

По негови сметки използването на втечнен газ и останалите натрупвания, свързани с осигуряването на алтернативни доставки, ще повишат цената на синьото гориво с между 30% и 50%.

“По официални данни са осигурени от Азербайджан 1 млрд. куб.м. от нужните ни над 3 млрд. нормални куб. м. тази година. За да се достави остатъкът по същия начин, ще са необходими 25 танкера за около 900 дни. Вместо 1 млрд. и 790 хил. долара ние ще дадем 2 млрд. и 420 млн. долара, което прави загубата от 630 млн. долара”, изчисли Божков.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук