fbpx
19.1 C
София
13 август 2022 | събота | 01:51

Елена Поптодорова пред NewsONE: Крайно време беше да се изгонят руските служби от България, но се направи нескопосано (ВИДЕО)

Не е проблем да обменяме информация с Америка, защото сме партньори и съюзници

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Крайно време беше да се изгонят руските служби от България, но се направи нескопосано. Това заяви бившият ни посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова. Тя коментира изгонването на 70-те служители на руското посолство, като уточни, че всъщност новина по същество няма, тъй като проблемът със свръх големия брой руски дипломатически служители, както и системната им нерегламентирана дейност е стар. 

Бройката им направи впечатление, но в този смисъл има и по-тежки случаи от нашия  тъй като  преди време Великобритания изгони 100 руски служители, допълни Поптодорова. 

“Начинът обаче, по-който беше направено, беше нескопосан, защото хората не разбраха експулсиране ли беше, или съкращаване. Освен това, разгласяването на тези действия не беше работа на Кирил Петков. Не може министър-председателят да е глашатай”, поясни бившият ни посланик в Щатите.

“Противопоставянето Русия-Запад е заложено в инстинктите, защото Русия винаги се е страхувала от Запада и това  е мотивирало позицията ѝ на противопоставяне”, заяви Поптодорова. Поведението на Русия стана особено агресивно през последните години. Говоренето ѝ – също. Нейният маниер е да обявява “врагове”, да съставя списъци с врагове, дори България попадна в такъв списък”, припомни дипломатът като допълни: “Днес отношенията са силно изострени, обостриха се и руските диверсионни действия, организирани от българска земя, защото представителите на техните служби живяха тук необезпокоявани дълги години.”

“И преди се знаеше кой за кого работи, но се спазваше добрия тон, имаше тихо джентълменско разбирателство да няма вредителство”, издаде малко от дипломатическите тайни Елена Поптодорова, като допълни, че дипломацията не е в сградата на посолството, а навън, сред хората, с участия в срещи и събития и това е нормалното, стига да не се търси квалифицирана информация и да не се върши непозволена дейност чрез подставени лица.

Относно “приноса” на руския посланик у нас за настъпилия разрив между България и Русия, Елена Поптодорова каза: “Митрофанова допринесе много за разрива. Тя не е професионален дипломат. За сравнение мога да посоча поведението на Чижов в Брюксел (Владимир Чижов – руски дипломат, който заяви тези дни: “ Не бива да се правят прибързани изводи за скъсване на дипломатическите отношения с България”). Едва ли обаче Москва ще си я прибере, тъй като най-малкото с това ще покаже, че поведението ѝ е подкрепено на държавно ниво, прогнозира Поптодорова.

На въпрос на водещия относно твърденията, че някои български политици не излизат от американското посолство и синхронизират действията си с позицията на Съединените щати, тя беше категорична: “Когато се твърдят такива неща, се забравя, че сме съюзник със САЩ и като съюзници ние споделяме квалифицирана информация, включително относно енергетиката и отбраната. Това са чувствителни области, които винаги са били монопол от страна на Русия. Днес вече не е така”, заяви още дипломатът.

Какво още каза бившият ни посланик във Вашингтон и вицепрезидент на Атлантическия клуб  по темите ще скъсаме ли дипломатически отношения с Москва и кой трябва да решава казуса с пускането на РСМ в ЕС – вижте в Коментарното студио по NewsONE с водещ Владимир Таков.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img