fbpx
More

  Електронните бюлетини ще са на две страници на екраните на машините

  Това няма да затрудни избирателите, смятат от ЦИК

  Двете електронни бюлетини за гласуване с машина – за президент и вицепрезидент и за народни представители, ще са разположени на по две страници на екраните. Това решиха от Централната избирателна комисия.

  За улеснение на избирателите няма да има трета страница в електронната бюлетина за избор на депутати.

  Шрифтът ще е еднакъв и за двете гласувания на машината. Решението ще доведе до разминаване при електронната и хартиената бюлетина при визуализирането на преференциите, които ще са различни като бройка на ред. ЦИК обаче реши, че при този вариант съответствието между двата вида бюлетини – електронна и хартиена – е най-близко.

  Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева припомни, че на 4 април и на 11 юли електронната бюлетина е изглеждала точно като сегашната, пише БНР.

  “Не съм разбрала някой избирател да се е затруднил да намери в кръгчетата номера на кандидата, който иска да избере. Дали са на един, на два, на три, на пет реда, или по 3, по 5 кръгчетата са разположени, няма никакво значение! Избирателят трябва да запомни номера на кандидата, подреден в листата, за да гласува за него, след като е гласувал за съответната партия и коалиция, която го е издигнала”, каза Матева.