fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 06:09

Еколози апелират: Проблемите в управлението на горите – да не се замитат под килима

Кадровите смени в регионалните горски звена от последните седмици поставят под риск декларираните в коалиционното споразумение ангажименти за сектора

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към управляващата коалиция с призив да не прикрива проблемите в горския сектор, а да започне да ги решава. Това се казва в съобщение до медиите.

Кадровите смени в регионалните горски звена от последните седмици поставят под риск декларираните в коалиционното споразумение ангажименти за пълна прозрачност и създаване на консултативни съвети в горския сектор, както и принципната заявка за промяна в държавното управление чрез въвеждане на конкурсно начало и независимост на експертното управление от политически натиск.

В последните дни народни представители оповестиха публично факти за немотивирани уволнения на професионални кадри в сферата на горите, за отказ да се оповестят имената на новоназначените служители и за продължаващи злоупотреби при добива и транспорта на дървесина от държавните гори. Тези проблеми не бяха отречени от министъра на земеделието Иван Иванов, който все още отговаря за горите.

Вместо разговор по същество обаче, от страна на Министерство на земеделието и БСП, последва омаловажаване на изнесените данни, изместване фокуса на дискусията и клевети срещу този, който ги представи на обществото. За първи път от много години насам от висока трибуна се посочва ясно и точно ключов проблем в горския сектор, а именно политическото кадруване, което унищожава професионализма в горите, води до корупция в сектора и създава сериозна заплаха за състоянието на горите в България.

Неоснователни са спекулациите, че изнасянето на тези проблеми е опит за дестабилизиране на управляващата коалиция. Прозрачността и професионалистите в горите са основата на доброто управление и опазване на българските гори. Доброто състояние на горите е важно не само заради социалните аспекти, предвид големия брой хора, ангажирани в сектора, но и поради голямата значимост на услугите и ползите от горските екосистеми за благополучието на българските граждани. Екологичните аспекти на добре опазените гори са много и добре известни, се казва в съобщението до медиите.

Липсата на адекватна реакция през изминалите дни подкопава и още един важен ангажимент от коалиционното споразумение, а именно „Възстановяване на доверието в държавните структури“.

От Коалицията „За да остане природа в България“ се надяват, че управляващите ще спазят поетите ангажименти към гражданите за нулева толерантност към корупцията и прозрачност в управлението.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img