fbpx
More

  ЕК: Ще трябва да използваме повече въглища, докато се откъсваме от руската енергия

  Комисията каза, че ще са необходими около 1,5 до 2 милиарда евро инвестиции, за да се осигурят доставките на петрол от нови източници

  Европейската комисия уточни подробности по плана за увеличаване на капацитета на Европейския съюз за възобновяема енергия и намаляване на зависимостта му от руски изкопаеми горива. В същото време ЕК признава, че може да се наложи да се използват съществуващите въглищни съоръжения “по-дълго от първоначално очакваното”, съобщи Си Ен Би Си.

  Документ, очертаващ целите на Еврокомисията за плана “REPowerEU”, беше публикуван в сряда, като в него се подчертава важността на теми като спестяването на енергия, диверсификацията на доставките на енергия и ускоряването на “преход към чиста енергия в Европа”.

  Като цяло планът предвижда допълнителни инвестиции от 210 милиарда евро (220,87 милиарда долара) между 2022 и 2027 година. Що се отнася до дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на ЕС, Комисията предложи настоящата цел от 40 процента да бъде увеличена до 45 процента, с хоризонт до 2030 година.

  ЕС обяви, че желае да се откаже от вноса на руски въглеводороди след инвазията на Москва в Украйна, което означава, че Общността ще трябва да намери петрол и газ от други части на света, за да компенсира доставките от Русия, припомни Си Ен Би Си.

  Комисията каза, че ще са необходими около 1,5 до 2 милиарда евро инвестиции, за да се осигурят доставките на петрол от нови източници. За внос на втечнен природен газ (ВПГ) и тръбопроводен газ от други източници ще са необходими още около 10 милиарда евро до 2030 година.