fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 06:38

ЕК: София е сред най-замърсените с фини прахови частици големи градове в Европа

Това сочат данните в атлас за качеството на въздуха на Съвместния изследователски център към научната служба на Европейската комисия

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

София има един от най-високите проценти в Европа на емисиите, генерирани от големите градове – център плюс прилежащите му зони, с 64 %, при средна стойност за ЕС от 32 %. Това сочат данните в атлас за качеството на въздуха на Съвместния изследователски център към научната служба на Европейската комисия, която предлага независими, базирани на научни изследвания съвети в подкрепа на изготвянето на политиките на ЕС.

ПЧ2,5 са частици във въздуха с диаметър, по-малък от 2,5 микрометра (милионна част от метъра – μm). Те включват както директно емитирани прахови частици, дим, сажди, полени и почвени частици, така и частици, които се образуват директно в атмосферата. ПЧ2,5 вредят на здравето. През 2019 г. се смята, че те са причинили около 307 000 случая на преждевременна смърт в ЕС.

Атласът дава подробна представа за това как емисиите от транспорта, селското стопанство, промишлеността, отоплението на жилищата и корабоплаването влияят върху замърсяването с ПЧ2,5. Техният принос за замърсяването на въздуха варира значително в различните градове. Например в Малмьо преобладаващият източник е транспортът, а в Любляна това е жилищното отопление.

Особено когато е над стандартите на ЕС за качество на въздуха, замърсяването с ПЧ2,5 се отразява на общественото здраве, увеличава разходите за здравеопазване и влияе на икономиката.

Познаването на дела на емисиите и техния произход може да помогне на градовете да разработят мерки, насочени към най-замърсяващите дейности. То може също така да помогне да се разбере дали интервенциите на местно, национално или европейско равнище ще бъдат най-ефективни.

Атласът показва, че емисиите от транспорта имат важен принос за нивата на ПЧ2,5 в няколко европейски града. Такъв е случаят с градове като Малмьо (39 % от общото количество ПЧ2,5), Бреша (28 %) и Парма (27 %), Анже и Верона (26 %), допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here