fbpx
More

  ЕК одобри подкрепата на бизнеса заради скъпия ток

  Около 630 хил. български компании ще се възползват от помощта

  Европейската комисия информира българското правителство, че плащанията към бизнеса в размер на 110 лева за мегаватчас не са държавна помощ и България може да приложи мярката за защита на небитовите потребители от високите цени на електроенергията. Това съобщи Министерството на енергетика.

  “Разбираме, че мярката ще е от полза за всички потребители, различни от тези, които подлежат на регулирани цени”, е записано в писмо на ръководителя на ГД “Конкурентоспособност” Оливие Герсент, изпратено до Министерството на финансите и препратено до Министерството на енергетиката.

  Служебното правителство реши да отпусне средства в подкрепа на бизнеса заради високите сметки за електроенергия. Подобни мерки се прилагат и в други страни от ЕС. Българската схема ще бъде финансирана със средства от печалбата на АЕЦ “Козлодуй”.

  Решението за отпускането на средствата за бизнеса беше взето в края на октомври и се очаква 630 хил. компании да се възползват от помощта. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лева за мегаватчас, но от бизнеса се оплакаха, че тази сума е крайно недостатъчна.

  Служебното правителство коментираше още, че за да бъде отпусната помощта е нужен работещ парламент, който да одобри преразпределението на средствата. В крайна сметка обаче компаниите ще получат облекчението още в сметките си за октомври.

  Одобрената схема е временна – за периода 1 октомври – 30 ноември.

  Помощта ще се получава чрез приспадане на съответната сума от сметката за всеки клиент, а общо предвидените средства са в размер на 450 млн. лева.