5.12.2022 | понеделник | 20:00

ЕК одобри подкрепата на бизнеса заради скъпия ток

Публикувано:

Сподели поста:

Европейската комисия информира българското правителство, че плащанията към бизнеса в размер на 110 лева за мегаватчас не са държавна помощ и България може да приложи мярката за защита на небитовите потребители от високите цени на електроенергията. Това съобщи Министерството на енергетика.

„Разбираме, че мярката ще е от полза за всички потребители, различни от тези, които подлежат на регулирани цени“, е записано в писмо на ръководителя на ГД „Конкурентоспособност“ Оливие Герсент, изпратено до Министерството на финансите и препратено до Министерството на енергетиката.

Служебното правителство реши да отпусне средства в подкрепа на бизнеса заради високите сметки за електроенергия. Подобни мерки се прилагат и в други страни от ЕС. Българската схема ще бъде финансирана със средства от печалбата на АЕЦ „Козлодуй“.

Решението за отпускането на средствата за бизнеса беше взето в края на октомври и се очаква 630 хил. компании да се възползват от помощта. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лева за мегаватчас, но от бизнеса се оплакаха, че тази сума е крайно недостатъчна.

Служебното правителство коментираше още, че за да бъде отпусната помощта е нужен работещ парламент, който да одобри преразпределението на средствата. В крайна сметка обаче компаниите ще получат облекчението още в сметките си за октомври.

Одобрената схема е временна – за периода 1 октомври – 30 ноември.

Помощта ще се получава чрез приспадане на съответната сума от сметката за всеки клиент, а общо предвидените средства са в размер на 450 млн. лева.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...