2.12.2022 | петък | 00:50

ЕК обединява 16 информационни агенции в общ „Европейски нюзрум“

Публикувано:

Сподели поста:

Европейската комисия отпуска 1.8 милиона евро за създаването на „Европейски нюзрум“, който ще обедини 16 информационни агенции на държави от Стария континент. Комисията определя стъпката като обособяване на „паневропейско медийно пространство, което ще позволи на журналистите да отразяват съвместно въпроси, които са свързани с Европейския съюз и да насърчават дух на сътрудничество“.

Комисията посочва, че с отпуснатите средства ще бъдат финансирани обучения за журналисти и създаването на многоезичен сайт, на който ще бъдат публикувани материали на включените информационни агенции, които отразяват събития и процеси свързани с Европейския съюз.

Проектът е коодиниран от ДПА. По информация на „Политико“ в него ще участват Франс прес, италианската АНСА, белгийската Белга, австрийската АПА, испанските ЕФЕ и Еуропа прес, румънската Аджерпрес, албанската АТА, българската БТА, хърватската ХИНА, македонската МИА, словенската СТА, словашката ТАСР, сръбската Танюг и ХЕНА от Босна и Херцеговина.

„Когато 16 агенции от 15 страни, всяка със своя национална визия за Европа, използват общ нюзрум в Брюксел, всички ще спечелят от разнообразието на гледните точки. Тази мрежа ще повиши качеството на журналистиката“, заяви Председателят на Управителния съвет на ДПА Петер Кропш.

Инициативата ще включва обучения, събития и медийна инфраструктура. Старт на проекта ще бъде даден около януари следващата година, а самият европейски нюзрум ще започне да функционира в средата на 2022г.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху