fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:32

ЕК иска независимите от руски газ страни да помагат на зависимите

Според евродепутата от БСП Петър Витанов България не може да изпълни исканията

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Европейските страни, които не са зависими от руския газ, трябва да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за съхранение заради надвисналото спиране на горивото”, заяви в интервю за ДПА председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

С тези си стъпки тя разширява идеята на Комисията за доброволно намаляване на потреблението на синьото гориво в Европа.

“Дори държави-членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат ефекта от потенциално спиране на доставките на нашия вътрешен пазар”, каза Урсула фон дер Лайен пред германската агенция.

Според евродепутата от БСП Петър Витанов България не може да изпълни исканията.

“Слушах представителите на газовата асоциация, които казаха, че това е невъзможно, поне за България е неизпълнимо. И действително изглежда така. Не знам коя ще е тази държава, която ще каже на определени предприятия или сектори, че няма да получават газ и ще трябва да спрат производството”, заяви БНТ Петър Витанов. 

По думите му ЕК трябвало да отчита възраженията на държавите, които се обявиха против плана за ограничаване на потреблението. 

“Причината е, че ние имаме държави с различни специфики – едни са много по-зависими от руския газ, на други икономиките като цяло са по-зависими от газа. Би трябвало тези специфики да се отчитат и да не се прилага стандартизиран подход, защото няма да има необходимия резултат. Това вече изразиха 12 държави”, обясни той. 

За утре е насрочена извънредна среща на енергийните министри на ЕС.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here