fbpx
More

  ЕК апелира: България и РСМ да решат спора си извън процеса на присъединяване

  Евродепутатите настояват за започване на преговори със Скопие и Тирана

  Европейският парламент призова Съвета да започне преговори за членство в ЕС с Албания и Северна Македония, особено в геостратегическия контекст на войната в Украйна.

  В два доклада, в които се оценява напредъкът на Албания и Северна Македония по пътя към членство в ЕС, ЕП отправя искане към Съвета да започне официално преговори за присъединяване с двете държави, като отбелязва геостратегическия контекст на отношенията с Русия и нейната агресия срещу Украйна.

  Теодора Генчовска: Позицията ни за РСМ няма да се промени, това не е тенис мач

  Членовете на ЕП призовават ЕС да направи критична оценка на исторически важните последици за сигурността от такова решение за стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани, предаде БНТ.

  Въпреки че и двете страни изпълниха условията, поставени от Европейския съвет, и постигнаха устойчиви резултати, Съветът не успя да започне преговори за присъединяване с тях, казват евродепутатите. Това е подкопало общественото отношение към ЕС и представлява сериозна опасност за политиката на разширяване като цяло, се посочва в доклада. Евродепутатите насърчават България и Северна Македония да разрешат своя културно-исторически спор отделно от процеса на присъединение на Северна Македония.