Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес от германския курортен комплекс Елмау, че САЩ и другите водещи икономики от Г-7 ще обявят забрана върху вноса на злато от Русия. С тази стъпка лидерите се надяват, че ще изолират още повече страната в икономически план заради нейната инвазия в Украйна, съобщи  Асошиейтед прес.

Официално съобщение в тази насока може да се очаква във вторник. Днес акаунта в Туитър на Байдън се казваше, че Русия събира десетки милиарди долари от продажбата на златото си и се припомняше, че това е втората най-голяма руска експортна суровина след енергията.

По-рано днес “Даунинг стрийт” 10 обяви, че Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато в рамките на нови санкции, наложени на Русия в отговор на нейната инвазия на Украйна, припомня Франс прес. Мярката ще касае новодобитото и новорафинирано руско злато.

Г-7 провежда срещата си на върха в Елмау от днес до 28 юни, предаде БТА.

Днес при откриването на форума Байдън и останалите съюзници от Голямата седморка ще обмислят стратегии за гарантиране на енергийните доставки и справяне с инфлацията, които са последици от руската инвазия в Украйна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here