fbpx
More

  Джо Байдън призова американците да се противопоставят на оръжейното лоби

  Причината е убийството на уби 19 ученици и двама възрастни в Тексас

  Президентът на САЩ Джо Байдън призова американците да се противопоставят на оръжейното лоби и да окажат натиск върху членовете на Конгреса да приемат разумни закони за правото за притежаване на оръжие, съобщиха световните агенции.

  Причината е убийството на 19 ученици и двама възрастни в Тексас. Осемнадесетгодишен американец откри огън в начално училище в щата и после бе ликвидиран от полицията. Тази драма отново потопи САЩ в хроничния кошмар на насилието, причинено от огнестрелните оръжия.

  “Време е да превърнем болката в действие”, каза Байдън в реч в Белия дом. Той беше очевидно разстроен от масовото убийство.

  “Кога, за Бога ще се противопоставим на оръжейното лоби?”, допълни той и каза, че е отвратен и изтощен от серията от масови стрелби в училища. “Трябва да действаме”, каза Байдън и се обяви за връщане на забраната върху нападателните оръжия и за приемане на други “закони за оръжията, продиктувани от здравия разум”.

  Губернаторът на щата Тексас Грег Абът заяви, че стрелецът е убил жертвите си по един жесток начин, предаде БТА. Трагедията се разигра в град Ювалди, на около 130 километра западно от Сан Антонио. Нападателят бе идентифициран като Салвадор Рамос. Той е носил най-малко една полуавтоматична пушка и е бил в паравоенна униформа, поясни полицейски сержант Ерик Естрада.

  Рамос първоначално е прострелял баба си, която сега е в болница. После с кола отишъл в училището и извършил масовото убийство. Мотивите за атаката остават неизвестни.

  В учебното заведение “Роб” са учели деца на възраст под 10 години. Там се обучавали над 500 малчугани, сред които близо 90 процента били от семейства на латиноси. Масовото убийство стана в момент, в който Байдън се връщаше от обиколката си в Азия. Веднага след като той пристигна във Вашингтон, той направи обръщение към нацията от Белия дом.

  Знамената в цялата страна ще са свалени днес наполовина в знак на траур.