fbpx
More

  Джо Байдън от Токио: Няма да позволим насилствено прекрояване на политическата карта!

  Индия все още не е наложила санкции и дори не е осъдила Русия за войната. Москва е и основен доставчик на оръжие за Делхи

  Президентът на САЩ Джо Байдън приключи посещението си в Азия след срещи в Токио с лидерите на Япония, Индия и Австралия. Форумът е домакинстван от японския премиер Фумио Кашида.

  Байдън заяви пред първите мъже на четворката, че се намират в “тъмен час в нашата обща история” поради бруталната война на Русия срещу Украйна. Той каза още, че Това е нещо повече от европейски въпрос. Това е глобален проблем“, в началото.

  Въпреки че не посочи директно нито една страна, неговото послание изглежда беше насочено, поне отчасти, към индийския премиер Нарендра Моди, с когото продължават да съществуват различия. Индия все още не е наложила санкции и дори не е осъдила Русия за войната. Москва е и основен доставчик на оръжие за Делхи.

  Четиримата предупредиха днес да не се извършват опити за “промяна на статуквото със сила” на фона на китайските заплахи по адрес на Тайван.

  Съвместното становище на т.нар. блок Куад не споменава пряко засилващата се китайска военна мощ в региона, но оставя малко съмнения за какво се отнася.