fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:49:37
петък | 27.05.2022 | 03:49:37
17.8 C
София

Джо Байдън обявява мерки за обуздаване на цените на храните в САЩ 

Той ще въведе удвояване на държавните инвестиции в местното производство на торове

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Американският президент Джо Байдън ще представи серия мерки в опит да успокои скока на цените на храните в САЩ, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

По време на посещение в селскостопанска ферма близо до северния американски град Чикаго Байдън ще обяви удвояване на държавните инвестиции в местното производство на торове. Неговата администрация ще улесни сключването на застраховки от фермери, които отглеждат по две реколти, но понякога срещат затруднения да се застраховат. Този тип интензивно земеделие се състои в отглеждането на един и същи терен на две култури през годината – например пшеница, а след това соя.

Белият дом обещава и по-голяма подкрепа за фермерите, практикуващи прецизно земеделие, което позволява по-пестеливо използване на торове.

През март цените на храните в САЩ скочиха с 9,2 на сто спрямо март 2021 г. в контекста на повсеместното покачване на инфлацията.

Войната в Украйна предизвика поскъпване на храните в цял свят в резултат на блокирания износ по море от страната, която е голям производител на зърно, както и заради безпокойствата за сеитбата на украинските селскостопански производители. 

Украйна и Русия са големи износители на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово олио.

Към това се прибавя и шокът с руските торове, след като Москва препоръча на производителите да спрат временно износа. Русия е най-големият световен доставчик на торове, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук