fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 04:54

Джо Байдън награждава Дензъл Уошингтън с Медал на свободата

Двукратният носител на награда "Оскар" е единственият актьор тази година, който ще получи признание за постиженията си в киното и влиянието му в обществото

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Дензъл Уошингтън вече може да добави към колекцията си от награди и Медал на свободата, който ще му бъде връчен от президента Джо Байдън на официална церемония на 7 юли в Белия дом, съобщава списание „Варайъти“.  

Връчван ежегодно, медалът отличава обществени фигури, със забележителен принос към американското общество, култура, политика или световния мир. 

Уошингтън е единственият актьор тази година, който ще получи признание за постиженията си в киното и влиянието му в обществото. 

Сред останалите носители на най-високото гражданско отличие в САЩ са спортистите Симон Байлс и Меган Рапино, сестра Симон Кембъл и отец Александър Карлуцос; политическите лидери Габриел Гифордс и Алън Симпсън; активистите Фред Грей, Даян Наш и Раул Изагире, бившият ректор на Тексаския университет Хулиета Гарсия. Медицинската сестра Сандра Линдзи, която стана първият ваксиниран срещу Ковид-19 човек в САЩ, също е сред носителите на медала. 

Основателят на проекта за конституционна грамотност и национално единство Хизр Хан, Стив Джобс, Джон Маккейн и Ричард Трумка ще бъдат почетени посмъртно.

Уошингтън е един от най-известните актьори, режисьори и продуценти на своето поколение. По време на кариерата си той печели две награди „Оскар“ за филмите „Слава“ и „Малкълм Х“ и осем номинации, включително и тази година за „Трагедията на Макбет“. 

Сред останалите отличия, на които е носител, са награда „Тони” за работата му във възраждането на „Огради” през 2010 г. и почетна награда “Златен глобус” през 2016 г. за изключителен принос към света на киното. 

През 2020 г. „Ню Йорк таймс” обяви Уошингтън за най-великия актьор на 21 век. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img