fbpx
More

  Джо Байдън и китайският президент се срещат виртуално в понеделник

  Китайският външен министър поиска от Вашингтон да не подкрепя идеята за независимост на Тайван

  Американският президент Джо Байдън и колегата му Си Дзин Пин ще проведат виртуална среща в понеделник, обявиха от администрацията на Белия дом. Очакванията са срещата да се проведе в конструктивен диалог, който да намали напрежението между двете най-мощни икономики в света. Част от разговорите ще бъдат посветени на двустранната конкуренция и ръста в китайския ядрен арсенал.

  “Двамата лидери ще обсъдят конкуренцията между страните и начините за съвместна работа, където има допирна точка и взаимен интерес. Президентът Байдън ще изложи ясно приоритетите на САЩ и ще бъде откровен относно притесненията ни”, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

  От Белия дом отбелязват очакване конкуренцията между страните да се основава на ясни правила, които Пекин да спазва. Американският президент подписа наскоро мащабна сделка на стойност 1 трилион долара, която по негови думи ще позиционира Америка пред Китай в борбата за икономическа доминация.

  Според представители на Вашингтон, възможността за постигане на напредък с Китай в областта на търговията е малка, защото азиатската страна изостава с ангажимента си да закупи американски стоки и услуги в размер на 200 милиарда долара.

  Пекин обаче настоява за облекчаване на митата за стотици миларди, които бившият американски президент Доналд Тръмп наложи по време на управлението си. Според Пекин, това ще помогне и на двете страни с редукция на инфлацията и повишаване на заетостта.

  Любопитен нюанс на разговорите ще бъде евентуално обсъждане на кризата между Китай и Тайван. Пекин системно нарушава въздушното пространство на частично признатата държава и твърди, че тя е нейна територия. Тайпе, от своя страна, изрази притеснения, че КНР ще бъде готова за разгръщане на широкомащабни военни действия срещу нея в рамките на няколко години. Америка многократно заявява подкрепата си към Тайван и дори наскоро изпрати малка военна част от инструктори в страната. На този фон китайският външен министър Ванг И се обърна към американският държавен секретар Антъни Блинкен с молба да не изпраща “погрешни сигнали” към Тайван и неговите амбиции за независимост.