fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 14:46

Джамбазки към Кирил Петков: Оставете ТЕЦ-овете да работят, това е единственият алтернативен източник на електроенергия в момента

Той поиска още да се отмени ангажиментът за затварянето на "Мариците"

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки се обърна към премиера, с призива да бъдат оставени ТЕЦ-овете да работят, защото това е единственият алтернативен източник на електроенергия в момента. Позицията му идва в отговор на разрастващата се енергийна криза, вследствие на войната в Украйна.

“Отменете ангажимента за затварянето на “Мариците”. Ако не го направите – предавате българите и бизнеса”, твърди той.

Джамбазки коментира, че клаузите за затварянето на въгледобивните комплекси са част от т.нар. “Зелена сделка”, която вече е стартирана от ЕС. Тя предвижда намаляване на въглеродните емисии, с цел защита на околната среда. Но в същото време не отчита характерните особености на енергийните системи на държавите-членки на ЕС. Войната в Украйна още повече изостри този въпрос, обяснява той.

“Както знаете, България е трета в ЕС с най-много електрическа енергия, произведена от въглища. Близо 40% от енергийния микс на страната се произвежда в топлоелектрически централи, а основната част се произвежда от промишления комплекс „Марица изток”. В него работят над 25 000 души”, подчертава още Джамбазки.

Той напомня също така на премиера Кирил Петков, че европейският комисар Франс Тимерманс в изявление относно бъдещето на въглищните електроцентрали в Европа е подчертал, че държавите, които планират да използват въглища като алтернатива на руския газ, могат да го направят, но спазвайки европейските екологични цели.

“Разбирате, че е от стратегически интерес мощностите на ТЕЦ-овете в комплекса “Марица изток” да бъдат запазени, както и да бъде направено всичко възможно за запазването на работните места за хората в района. Въглищата са единственият разработен енергиен източник към момента, който се намира на наша територия и до който имаме пълен достъп”, убеден е съпредседателят на ВМРО.

По тази причина, а и с оглед на извънредната ситуация, която настъпи с войната в Украйна, Ви призовавам да премахнете ангажимента за затварянето на топлоелектрическите централи от предложения План за възстановяване, приключва писмото си към министър-председателя Кирил Петков евродепутатът Ангел Джамбазки.

Стана ясно още, че ВМРО се отказва от протеста срещу гаврата с картините на Владимир Димитров – Майстора, където красивите българки са заменени от транссексуални мъже.

“Ние бяхме първите, които се противопоставихме на тази гавра, реализирана с държавни пари, и оповестихме още преди месец, че ще направим протест по време на откриването. Днес обаче времената са други”, коментират оттам.

От партията призоваха изложбата да бъде отменена, ако у организаторите е останала някаква човечност.

“Отменете изложбата, ако у Вас има останала някаква човечност! Провеждането на подобно извращение като това събитие, когато през една граница умират наши братя православни християни, е меко казано нагло. Престъпно е”, настояват от ВМРО.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img