fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:10:09
сряда | 25.05.2022 | 00:10:09
18.2 C
София

Две руски ракети са поразили жилищен район в Киев

За днес е планирана операция по евакуирането на цивилните хора, намиращи се в завода "Азовстал" в Мариупол

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

За днес е планирана операция по евакуирането на цивилните хора, намиращи се в завода “Азовстал” в Мариупол, съобщава президентската администрация на Украйна.

Две руски ракети са поразили район в Киев, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко. Първите етажи на 25-етажна жилищна сграда са частично разрушени, информира БНТ.

Двама души са ранени. Ударите са били извършени в момент, когато на посещение в Киев е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

В “Туитър” съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк съобщи, че по време на експлозиите генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се е намирал в украинската столица. Той се среща с президента Зеленски само часове след българския премиер Кирил Петков. От съображения за сигурност програмата на Петков не беше огласена, затова е трудно да се провери дали той все още е бил в Киев по време на стрелбата, но представители на украинските официални власти не го споменават, допълва “Дневник”.

Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна или да я прекрати, заяви той по време на срещата си с президента Володимир Зеленски.

Двамата са обсъдили възможностите за евакуация на хората от завода “Азовстал” в Мариупол. В поредното си видеообръщение Зеленски коментира и посещението на българския премиер Кирил Петков в Киев.

Премиерът Кирил Петков заяви пред Нова телевизия, че на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски са обсъдили шест неща. Украйна била готова да изнася евтин ток към България, защото произвеждала повече, отколкото употребява, а и имала нужда от свеж капитал.

„Те ще изпратят още следващата седмица експерти в България, за да видим как може този ток да мине през Румъния и да дойде до българския пазар”, обясни министър-председателят.

Втората тема, която са обсъдили двамата политици, е била Варна да стане логистичен хъб за украинското жито.

Украинският министър на инфраструктурата се е заел лично с операцията по прибирането на български кораб, твърди Кирил Петков.

От думите му става ясно, че България ще подкрепя Украйна по пътя й към членство в ЕС.

„Какво означава да не помогнем военно-технически? Означава ли, че трябва още жилищни блокове разрушени или още деца, които не могат да си играят с играчките си? Или да виждаме още масови гробове като този в Буча? Българският парламент трябва да подкрепи предоставяне на военно-техническа помощ и аз призовавам това да се случи. След това решение аз ще дам задачата на военния министър да организира цялата тази логистична помощ”, каза още министър-председателят.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук