fbpx
More

    Двама финландски дипломати са обявени за персона нон грата от Русия

    Решението е ответна мярка на аналогична стъпка, предприета от Хелзинки

    Двама финландски дипломати са обявени от Русия за персона нон грата, съобщиха световните агенции, като се позоваха на изявление на руското външно министерство. Решението е ответна мярка на аналогична стъпка, предприета от Хелзинки.

    Финландският посланик е бил извикан днес в руското външно министерство, предаде БТА. Представители на ведомството са изразили в негово присъствие “решителния протест” на Москва във връзка с неоснователното, според руската дипломация, решение за обявяване на руски дипломати за персона нон грата, както и с “конфронтационния курс на Финландия по отношение на Русия, изразяващ се включително в доставянето на оръжие на режима в Киев и прикриването на престъпления на украински националисти против мирното население на Донбас и Украйна”, се казва в изявление на министерството.

    Припомняме, че Финландия обяви в неделя кандидатурата си за присъединяване към НАТО, като пряко следствие на руското нашествие в Украйна, а малко по-късно аналогично решение обяви и Швеция. Вчера руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще реагира на евентуално “разполагане на военна инфраструктура” на НАТО в тези две страни, припомня Франс прес.