fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:51

Два гигантски сфинкса с лице на дядото на Тутанкамон са открити в Египет

Египетско-германски екип открива сфинксовете край древната столица Тива, днешен Луксор

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Археолози са открили в Египет два колоса от варовик на фараона Аменхотеп Трети, оформени като сфинксове, съобщи Лайв сайънс, цитиран от БТА. Първоначално статуите са били дълги 8 м.

Египетско-германски екип открива сфинксовете край древната столица Тива (днешен Луксор) в заупокойния храм на Аменхотеп Трети, наричан Храм на милионите години.

Реставрацията е разкрила надпис на единия от тях- “Обичаният Амон-Ра”, отнасящ се за Аменхотеп Трети.

В храма е имало много статуи, стените са били украсени. Той обаче е разрушен от земетресение през 1200 г. пр. н. е.

Аменхотеп Трети е фараон от 18-а династия (около 1390 пр.н.е. до 1353 пр.н.е.).

Властването му е запомнено с мир и просперитет.

Проектът по консервация на храма на Аменхотеп Трети започва през 1998 г. и археолозите още намират нови находки.

- РЕКЛАМА -spot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img