2.12.2022 | петък | 00:23

Дупница възстановява емблематичната за града часовникова кула

Публикувано:

Сподели поста:

Община Дупница обяви търг за закупуване на нов часовников механизъм, който ще бъде монтиран на Градската кула, символ на града, която се реставрира и укрепва.

Реставрацията вече е започнала. Тя се финансира по проект  „Устойчиво използване на културното наследство в Дупница и Крива паланка – Северна Македония“ и е за малко над 106 хил.  евро.

Кулата е висока над 17 метра, построена е през 16-и век като бойна наблюдателница, а в края на 18-и век вече е часовникова. Механизмът, който е с 4 циферблата, е спрял през 1939 година и оттогава не действа. 

Той ще бъде съхранен и експониран в едно от крилата на самата кула като уникат. Последната реставрация на Кулата е направена през 1979 година за 1300-годишнината на българската държава.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
1.6 ° C
2.8 °
0.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
чт
2 °
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху