2.12.2022 | петък | 01:27

Древният град Деултум, който си спечели прозвището „Малкият Рим в Тракия“

Публикувано:

Сподели поста:

Приели сме Бургас и региона за морска дестинация, която има какво да ни даде само през лятото. Това обаче далеч не е така. Само на 20 км от черноморския град се намира село Дебелт. В земите му се простира Национален археологически резерват „Деултум-Дебелт“. Древният град е бил убежище за траки, римляни и българи. Неговият невероятен разцвет, по време на Римската империя, му печели прозвището „Малкият Рим в Тракия“.

В началото бяха траките

Още преди Деултум да се появи на картата, земите му са били свещени за траките. Доказателство за това са останките от древно светилище и селище, съществували още преди началото на новата ера. Името му е било Довелт, но има различни становища за фонетиката му – Добелт, Девелт или Дебелт. Векове по-късно мястото продължава да привлича с необяснимия си мистицизъм.

Създаване на Деултум

В края на 70-те години на I век сл. Хр., когато на чело на Римската империя е император Тит Флавий Веспасиан, в земите на днешен Деултум, се заселват ветерани от VIII Августов легион. Терминът „ветеран“ се използва за всички отслужили войници, които са почетно освободени от служба. Като награда получават щедро парично възнаграждение, правото да владеят земя и да не плащат данъци. Точно такива ветерани създават Деултум, който се превръща в единствената колония на свободни римски граждани на територията на днешните български земи.

Снимка: Боряна Кръстева

Величествена архитектура

Древният град е изграден по Хиподамовата система, която се отличава с правоъгълна улична мрежа, ориентирана по посоките на света. Деултум е имал отлично водоснабдяване и действаща канализация. Изградени са масивни култови сгради, жилищни и стопански постройки, крепостна стена с бастион. Върху старото тракийско светилище е издигнат римски храм на бога на здравето – Асклепий. По-късно е преустроен в храм на императорския култ, така характерен за Римската империя. Той е блестял със своите мраморни колони, стенописи и позлатени корнизи.

Снимка: Боряна Кръстева

Римските терми – първите СПА центрове

Термите са една от първите обществени сгради, издигнати в Деултум. Тяхната подова отоплителна система с горещ въздух, наречена хипокауст, е забележителна. Състои се от двоен под и кухи стени, в които циркулира топъл въздух от помещенията с горящи пещи. Част от невероятната инсталация е запазена и до днес. Термите, това е обществената баня, която е била средище на обществения живот в града. Със своите топли и студени басейни, сауни и места за масажи, термите много приличат на съвременните СПА центрове.

Снимка: Боряна Кръстева

Малкият Рим в Тракия

В следващите три века Деултум става един от най-богатите градове в околността. Земите му се простират между Стара планина и Боснеския рид – най-северният в Странджа планина. Замогването на римската колония е в следствие на монетосеченето в Деултум. Това е единствената римска колония, която пуска в обръщение свои парични знаци. Първите монети са от 212 г. Върху тях са изобразени различни божества, архитектурни забележителности и статуи от града. По това време нито Месембрия (Несебър), нито Анхиало (Поморие), нито Аполония (Созопол) секат свои монети. Всички тези привилегии на знатните жители на Деултум, заедно със стратегическото му местоположение и впечатляващо градоустройство, му печелят прозвището „Малкият Рим в Тракия“.

Деултум и връзката му с княз Борис I

През 813 г. хан Крум прогонва населението на Деултум на север от река Дунав и превзема града, който става изцяло български. Той се превръща във важен стратегически център и именно в него се получава ежегодният данък от Византия.

Край Деултум, при църквата в местността Костадин чешма, археолозите откриват 64 оловни печата, отнасящи се за периода 726 г. – 843 г. Три от тях принадлежат на княз Борис I и са особено ценни. На лицевата им страна е изобразен Христос с евангелие и текст: „Христос помагай на Михаил, архонт на България“. Михаил е името, което князът приема след покръстването. Тези открити артефакти карат някои изследователи да предполагат, че именно това е мястото, където е покръстен княз Борис I.

Снимка: Боряна Кръстева

Краят на Деултум

Градът е бил разположен в равнина, близо до Черно море, но през XIII – XIV в. започва покачване на морското равнище, което води до заблатяване на равнината. Животът в древния град малко по малко замира и името му скоро спира да се появява в историческите извори.

Наследството на Деултум

Днес древният град е археологически резерват, който включва разкопки на открито и музей, в който са изложени оръдия на труда, предмети от бита и други артефакти. Отвън си личат останките от източната порта, една от бойните кули, римските терми, правите улици. Много от интересните находки, открити в Деултум, се съхраняват в Археологическия музей в Бургас. Проучванията на древния град не спират и много от тайните му продължават да излизат наяве и до днес.

Боряна Кръстева
Боряна Кръстеваhttp://www.newsone.bg
Боряна Кръстева е журналист с богат опит в дигиталните медии. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог за пътешествия. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“, в която вдъхновява да опознаем родината през местните легенди и фолклор. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora. Завършва „Журналистика“ и „Реклама и публична комуникация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За себе си казва, че е пътешественик по душа и разказвач по призвание. Тя е човекът, който ще ви отведе до най-интересните кътчета на България!
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху