fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:36

Драгомир Заков: Ще продължим да увеличаваме цената за агресора, като налагаме тежки санкции

Съюзниците потвърдиха силното си единство и ангажимента за гарантиране сигурността и отбраната на всички страни-членки на НАТО

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министърът на отбраната Драгомир Заков участва в извънредна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Белгия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Срещата започна със заседание на Северноатлантическия съвет с участието на представител на EС и министрите на отбраната на Грузия, Украйна, Финландия и Швеция. Съюзниците обсъдиха подкрепата за Украйна и непосредствения отговор на настоящата криза.

Изразена беше солидарност с Украйна и беше препотвърдена политическата и практическата подкрепа за страната. Съюзниците и партньорите заявиха пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

В своето изказване министър Заков подчерта, че непосредствените стъпки на съюзниците следва да засилят непоколебимата решителност да останат единни пред тази сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност и международния ред, основан на правила.

„Сега е времето за бързи и ясни действия в подкрепа на Украйна, действия, с които ще продължим да увеличаваме цената за агресора, като налагаме тежки и убедителни санкции“, посочи министър Заков.

Срещата продължи със заседание във формат „30“, посветено на адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и следващите решения и действия в контекста на предстоящата среща на министрите на отбраната през юни и срещата на върха в Мадрид, които да гарантират възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса срещу всички заплахи.

В резултат на агресивните действия на Русия НАТО за първи път активира отбранителните си планове. Алиансът разположи допълнителни отбранителни сухопътни и военновъздушни сили по източната си част. Министрите на отбраната дадоха насоки за по-нататъшното адаптиране на възпиращия и отбранителен потенциал в дългосрочен план, преди всичко в източната част.

Съюзниците потвърдиха пълното си единство и ангажимента да продължат да предприемат всички необходими мерки, за да гарантират сигурността и отбраната на  страните-членки. Тези мерки ще останат отбранителни и пропорционални, като се избягва ескалация.

Министърът на отбраната акцентира в своето изказване върху необходимостта Алиансът да бъде подготвен за новата реалност. Възпиращият и отбранителен потенциал във всички домейни следва да бъде адаптиран, особено по източния фланг, изтъкна министър Заков.

От българска страна беше препотвърдено предложението за домакинство на Регионалната морска координационна функция, като част от структурата на силите на НАТО. Представена бе и информация за развитието на бойната група на българска територия, която е отворена за участие на съюзници с цел попълване на съществуващите критични дефицити.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img