Министърът на отбраната Драгомир Заков участва днес в среща на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б9). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В своето изказване по време на срещата министърът на отбраната Драгомир Заков посочи, че сила, единство и солидарност в рамките на НАТО, както и икономически силен ЕС са подходящият отговор на опитите на Русия да дестабилизира Европа и да преформулира основания на правила международен ред.

„Наш дълг е да подпомогнем Украйна – двустранно, многостранно, като Алианс и като съюз“, заяви министър Заков.

„Силата и на НАТО и на ЕС идва от политическото единство на това уникално съчетание от страни и общества.  Като членове на тези организации ние следва да използваме силните страни на всеки от нас за предоставяне на подкрепата, от която Украйна се нуждае“, допълни българският министър на отбраната.

По отношение на сътрудничеството между НАТО и ЕС министър Заков подчерта, че то е приоритетно за България и новата Стратегическа концепция и наскоро приетият Стратегически компас на ЕС предоставят възможност за засилване на това сътрудничество. Относно бъдещата Стратегическа концепция на НАТО министър Заков изтъкна, че тя трябва да даде всеобхватна визия за Алианса в светлината на фундаментално променената среда за сигурност и да обхване всички предизвикателства.

Срещата се проведе чрез видеоконферентна връзка. В нея участваха и помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Патрик Търнър, министърът на отбраната на Великобритания и Северна Ирландия Бен Уолъс и помощник-секретарят по отбрана на САЩ по въпросите на международната сигурност Селест Уолъндър.

Б9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни-членки от Източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, припомнят от Министерството на отбраната.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here