fbpx
More

  Драгомир Заков: Модернизацията във въоръжението е без алтернатива, сигурността означава силна армия и въоръжение

  Министърът подчерта, че са нужни незабавни решения и действия, които да осигурят възможността за защита на територията на България и на Източния фланг на НАТО

   „Със своята четвъртвековна история международната изложба на отбранителна техника „Хемус“ се утвърди като една от водещите и атрактивни специализирани изложби в региона. Тя винаги е била място за срещи, създаване на контакти, започване на нови проекти във военната област. Светът днес обаче не е какъвто беше. Пандемията наруши веригата на доставки, което създаде недостиг на технологии. Успоредно с това започнатата от Русия война срещу Украйна ни показа, че модернизацията във въоръжението е без алтернатива, че сигурността означава силна армия и въоръжение“.

  Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков при откриването на 15-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022” днес, 1 юни, в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

  Министърът подчерта, че са нужни незабавни решения и действия, които да осигурят възможността за защита на територията на Република България и на Източния фланг на НАТО.

  „Това включва и гарантиране, че българските въоръжени сили са добре оборудвани, подготвени и оперативно съвместими с нашите съюзници“, каза министър Драгомир Заков. „Трябва ясно да осъзнаем, че ние имаме нужда от отбранителна индустрия, която да е достатъчно стабилна, че да може да ни подкрепя както във време на пандемия, така и когато до нас има война“, посочи той.

  Приветствие към участниците и организаторите отправи и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

  На откриването присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев, членове на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, представители на Министерството на икономиката, военни аташета, чуждестранни делегации, включително на министерски ниво и др. С прелитане на техника на ВВС бе отправен и своеобразен авиопоздрав към участници и гости.

  По-рано днес се проведе и пресконференция за медиите, на която беше отчетен ръст на изложителите. Това прави тазгодишното изложение едно от най-силните. Заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев съобщи на пресконференцията, че ръководството на Министерството на отбраната работи върху Инвестиционен план-програма, която да бъде внесена в Народното събрание. Тя очертава перспективите в модернизацията на Въоръжените сили за 10-годишен период. „При реализацията на проектите целим пълна прозрачност във всички фази, отговорно изразходване на публичните финанси и максимално участие на български фирми, в съответствие с техните възможности”, подчерта заместник-министър Георгиев.

  На въпрос на журналисти, свързан с охраната на въздушното пространство след края на участието на нидерландските Военновъздушни сили, министърът на отбраната Драгомир Заков заяви:

  „Винаги ще има кой да пази българското небе, и в момента също има, в лицето на българските Военновъздушни сили“. Министър Заков уточни, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съюзниците по различни начини, в рамките на НАТО. По думите му, в момента текат различни операции на НАТО, които включват подкрепа по охраната на българското небе, в които не се прилага стациониране на самолети на съюзниците по български летища. Сред тях е и т. нар. Air Policing от дистанция,“ разясни министър Заков.

  Той посочи, че продължава обсъждането на различни варианти за подсилване на охраната на българското въздушно пространство със сили и средства на съюзниците.

  В дискусия с Министерството на финансите ще се реши какви средства да бъдат отпуснати за отбраната при актуализацията на бюджета, съобщи още той.