28.11.2022 | понеделник | 17:39

Драгомир Заков: Европейската политика в областта на сигурността и отбраната трябва да бъде преразгледана

Публикувано:

Сподели поста:

Европейската политика в областта на сигурността и отбраната трябва да бъде преразгледана. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков, който участва в провеждаща се в София международна конференция, посветена на бъдещето на европейската политика за отбрана и сигурност в контекста на войната в Украйна.

Според министър Заков Европейският съюз трябва да положи усилия да се позиционира като глобален играч в областта на сигурността. 

„Руската война в Украйна демонстрира необходимостта от по-силен и способен Европейски съюз в областта на сигурността и защитата. Войната тече вече три месеца. Текущата криза ни напомни кои са основните стълбове на европейския проект – мир, просперитет и сигурност“, посочи министърът на отбраната пред участниците в конференцията.

В изказването си той акцентира върху политиката по европейската отбрана до 2030 г., основите на която са очертани в документа, известен като „Стратегически компас“ на ЕС. Той съдържа 80 конкретни мерки, припомни министър Заков, сред които засилване на боеспособността, партньорството и инвестициите в областта на отбраната. Според него трябва да задълбочи сътрудничеството между Европейския съюз и НАТО, най-вече в областта на иновациите и киберсигурността, допълва БТА. 

Европа трябва да се възползва от предимствата на двете организации, за да оформи бъдещето на Съюза в полза на неговите граждани, смята Заков. 

Компасът залага амбициозни задачи, като говори за технологична напредналост и гъвкавост на войските. Той съветва държавите членки да повишат инвестициите в областта на отбраната и да развиват способности от ново поколение, отбеляза още министър Заков. 

Част от европейските държави вече анонсираха, че ще увеличат своите разходи за отбрана, но с оглед на икономическите трудности може да преосмислят тези решения, допълни още той. 

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Парламентът трябва да използва предоставеното време за решаване на проблемите, които пряко засягат българските граждани

Румен Радев проведе консултации за съставяне на правителство с представители на парламентарната група на „Български възход“ Предоставих достатъчно време...

Задържат под стража 45-годишна адвокатка за извършената измама

По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража 45-годишна адвокатка за извършена измама. Д.М. е привлечена към...

Представиха в Турция възможностите за инвестиции в страната ни

Министърът на енергетиката Росен Христов посети високотехнологичен завод за соларни панели в Турция на компанията Smart solar technologies,...

Иван Гешев и Роб Диксън откриха конференция за обучение на български магистрати на тема „Киберпрестъпност“

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и Негово превъзходителство Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство у нас,...