27.01.2023 | петък | 06:59

Драгомир Стойнев: Взехме историческо решение за предоговаряне на Плана за възстановяване в частта енергетика

Публикувано:

Сподели поста:

С тази стъпка показахме, че когато се обединим, България може да защитава своите интереси

„Миньорите трябва да бъдат спокойни, защото се взе едно сериозно и дори историческо решение. Това е едно обединение между всички политически сили за промяна в Плана за възстановяване и устойчивост.“ Това заяви депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по енергетика Драгомир Стойнев в ефира на БСТВ. Вчера на заседание на комисията беше взето единодушно решение Народното събрание да задължи правителството да предоговори с ЕК Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика.

Социалистът припомни, че това е втората стъпка, а първата и основна за запазване работата на българските миньори бе приета и гласувана по предложение на  БСП още през 2020 г. „Тогава забранихме на правителството да предприеме каквито и да е действия, които да попречат на работата на въглищните централи, с цел гарантиране спокойствието на българските работници в минния сектор“, посочи той.

Стойнев обясни, че по време на вчерашното заседание на Комисията по енергетика депутатите са задължили правителството да предоговори плана именно за намаляването на тези 40% въглеродни емисии спрямо 2019 г. „Тази година е избрана некоректно, зад гърба на БСП и бе внесен документ, който не отговаря на реалността. Считам, че сега ние ще гарантираме спокойствието на българските миньори и на българските граждани, защото няма да има внос на ел. енергия. Ние ще продължаваме да бъдем енергиен център, ще продължим да изнасяме нашата ел. енергия, ще печелим средства и съответно ще има пари за българските домакинства. С тази стъпка показахме, че когато се обединим, България може да защитава своите интереси“, заяви депутатът от левицата.

По думите на социалиста БСП многократно в сектор “Енергетика“ е действала в посока да защитава държавния интерес. „Винаги, когато БСП е управлявала, се е вдигала два пъти цената на въглищата, два пъти са се увеличавали заплатите на българските миньори. Именно модернизирането и купуването на нови багери, които бяха толкова необходими в мини “Марица-Изток 2“, благодарение на управлението на БСП“, припомни той и допълни, че само една социално-отговорна партия може да разбира не само ежедневието, но и бъдещето на българските граждани и българската икономика. 

Стойнев коментира, че предстоят дебати по темата в пленарната зала, но няма да има очакваното напрежение между народните представители. „Показваме на обществото, че когато политиците се съгласяваме с определени социални политики, нещата в България може да се случат“, заключи той.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...